Hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk?

Hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk?

2 min.
SHARE

Zorg je voor een naaste en heb je daarnaast een betaalde job? Dan ben je zeker niet de enige. Maar liefst 46 procent van de mantelzorgers in België combineert de zorg voor een naaste met een job. Voor die mensen is die combinatie dikwijls lastig. Daarom is het belangrijk dat je hier een goede balans in vindt. In dit artikel ontdek je hoe je dit aanpakt.

Maak mantelzorg bespreekbaar

Als mantelzorger is het niet altijd makkelijk om over je situatie te praten. Sommige mantelzorgers houden werk en privé liever gescheiden of hebben schrik dat dit een invloed heeft op hun jobzekerheid. Toch is het een goed idee om aan je werkgever of leidinggevende en zelfs je collega’s te vertellen dat je je werk combineert met mantelzorg. Door dit bespreekbaar te maken, ontstaat er vaak meer begrip en kan dit leiden tot een open bedrijfscultuur. Je hoeft daarom niet meteen in detail te treden. Jij moet je vooral comfortabel voelen bij wat je precies vertelt.

Wanneer je besluit om in gesprek te gaan met je werkgever, bereid je dit gesprek best voor. Dit zal je zelfvertrouwen alvast een boost geven. Informeer je daarom over (wettelijke) regelingen en kom gerust zelf met ideeën en mogelijke oplossingen zodat je je betrokkenheid en inzet laat zien.

Ook je werkgever kan met kleine veranderingen een groot verschil maken. Enkele voorbeelden:

  • Personeelsdienst inschakelen met kennis van mantelzorg.
  • Warme maaltijden van het werk mee naar huis kunnen nemen.
  • Schuiven met werkuren en taken.

Het team steekt de handen bij elkaar

 

Kies voor flexibele werktijden

Kan je het jezelf veroorloven om wat minder te werken? Dan kan je met je werkgever afspraken maken over flexibele werktijden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • glijdende werkuren,
  • vaker telewerken,
  • een (tijdelijke) loopbaanonderbreking of
  • mantelzorgverlof (zie hieronder).

Vraag mantelzorgverlof aan

Sinds 1 september 2020 kan je bij je ziekenfonds een erkenning als mantelzorger aanvragen die uit 2 attesten bestaat: een erkenning als mantelzorger of als mantelzorger met sociaal recht. Met dat tweede attest kan je mantelzorgverlof aanvragen. Daarmee krijg je als werknemer of ambtenaar de mogelijkheid om je werk tijdelijk te onderbreken of te verminderen voor het verlenen van mantelzorg aan je naaste.

Om mantelzorgverlof op te nemen, dien je dit minstens 7 dagen op voorhand schriftelijk aan te vragen bij je werkgever. Geef dit ook zeker aan bij de RVA. Je hebt namelijk ook recht op een uitkering tijdens je verlof.

 

Vergeet jezelf niet

Als mantelzorger is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je ook beter voor je naaste zorgen. Neem de tijd om te ontspannen en af en toe te bewegen. Een dagelijkse wandeling van een halfuurtje is zeker al voldoende. Let daarnaast ook op je voeding en zorg voor een goede nachtrust door je dag- en nachtritme op elkaar af te stemmen.

Dankzij zelfzorg laad je je batterijen op en geef jezelf de kans om op adem te komen. Op die manier help je jezelf om de mantelzorg vol te houden en komt dit ook je werk ten goede.

 

Vraag om hulp

Om hulp vragen is vaak een drempel voor mantelzorgers. Toch sta je er niet alleen voor. Door op tijd hulp te vragen:

  • krijg je weer tijd voor jezelf,
  • vermijd je overbelasting en
  • krijg je meer energie om voor je naaste te zorgen.

Je kan bijvoorbeeld bij vrienden of familie terecht om enkele taken over te nemen. Daarnaast kan je ook hulp inschakelen via Helpper. Heb je een PVB/PAB? Schrijf je hier in als budgethouder.