Als student bijverdienen via de deeleconomie

Als student bijverdienen via de deeleconomie

2 min.
SHARE

Je bent als student op zoek naar studentenwerk met sociaal-maatschappelijke impact? Je wil anderen graag helpen met dagelijkse taken en daarbij je werkuren flexibel kunnen kiezen? Of ben je een broer of zus van iemand met een PAB-budget en wil je als 'brus' ondersteunende taken op je nemen? Dan is een bijverdienste via Helpper een goed idee!

Je kan als meerderjarige student perfect bijverdienen via de wetgeving deeleconomie. Dankzij deze wetgeving kan je in 2024 tot €7460 bijverdienen aan een gunstig belastingtarief van 10,7%. De uren die je als student via de deeleconomie uitvoert, tellen niet mee voor je contingent van 600u. Om als student echter fiscaal ten laste te blijven (bv. van je ouders) of geen belastingen te betalen, moet je wel in het oog houden dat je bepaalde grenzen niet overschrijdt tijdens het belastbaar tijdperk. In deze blog geven we je hierover alvast meer info.

Ben ik als student nog ten laste van mijn ouder(s)?

Om als student fiscaal ten laste (*) te blijven van je ouder(s) moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  1. Je moet op 1 januari 2025 (voor inkomstenjaar 2024) deel uitmaken van het gezin.

  2. Je netto-bestaansmiddelen voor inkomstenjaar 2024 mogen niet meer dan €7290 bedragen.

  3. Je mag niet bij je ouder(s) tewerkgesteld zijn.

Als student ben je dus fiscaal niet meer ten laste van je ouder(s) als je netto-bestaansmiddelen voor inkomstenjaar 2024 meer dan €7290 bedragen.  Aan de hand van het voorbeeld tonen we hoe je eenvoudig je netto-bestaansmiddelen zelf kan uitrekenen.

*’Fiscaal ten laste van je ouders’ wil zeggen dat je financieel afhankelijk bent van je ouders en zij daardoor minder belastingen moeten betalen. Als je niet meer fiscaal ten laste bent van je ouders, betalen je ouders bijgevolg meer belastingen. *

Om als student ten laste te blijven van je ouder(s), mogen je netto-bestaansmiddelen voor het inkomstenjaar 2024 dus niet hoger zijn dan €7290. Om te bepalen of je als student al dan niet belastingen moet betalen, is het belangrijk om je netto-belastbaar inkomen te bekijken. Weet dat je netto-belastbaar inkomen niet hetzelfde is als je netto-bestaansmiddelen. We leggen je hieronder uit wat je netto-belastbaar inkomen inhoudt. 

Moet ik als student belastingen betalen? 

Als student moet je je inkomsten altijd aan geven op je belastingbrief. Ook de inkomsten die je via Helpper uit de deeleconomie ontvangen hebt, vul je in op je belastingbrief. Je krijgt van ons een fiscale fiche met alle nodige informatie.

Of je als student belastingen moet betalen, hangt af van het netto-belastbaar inkomen dat je ontvangen hebt. Voor het inkomstenjaar 2024 bedraagt het maximumbedrag netto-belastbaar inkomen €10 570. Als je netto-belastbaar inkomen lager is dan dit bedrag, word je als student vrijgesteld van belastingen en krijg je de ingehouden belastingen via de deeleconomie terug.

Voor meer informatie over werken als student, verwijzen we je graag naar de website’s van het FOD, student@work en KU Leuven.