Heeft een naaste extra hulp nodig? Herken de 7 signalen.

Heeft een naaste extra hulp nodig? Herken de 7 signalen.

4 min.
SHARE

Vanwege ouderdom maar ook door (tijdelijke) ziekte, een aandoening of een ongeval kan het zijn dat een persoon niet volledig voor zichzelf kan zorgen. Iemand kan een beetje hulp gebruiken in het huishouden of bijvoorbeeld extra verzorging nodig hebben. Dankzij thuishulp of thuiszorg krijgt iemand de nodige ondersteuning in het comfort van hun eigen thuis. Maar hoe weet je of iemand extra hulp kan gebruiken thuis? We geven je 7 signalen zodat je op tijd de nodige hulp kan bieden.

1. Mobiliteit

Mobiliteit is voor velen een vorm van zelfstandigheid. Jezelf vlot kunnen verplaatsen maakt het leven natuurlijk een stuk makkelijker. Maar wanneer bijvoorbeeld iemand in een rolstoel belandt of verminderde mobiliteit door ouderdom ervaart, wordt het verplaatsen een uitdaging. Hetzelfde geldt voor iemand met een audiovisuele beperking of iemand die last heeft van rijangst.

Merk je dat iemand in je omgeving moeite heeft met zich zelfstandig te kunnen verplaatsen? Dan kan jij bijvoorbeeld aangeven dat je hem/haar kan vervoeren met je eigen wagen. Je kan ook de mogelijkheden van openbaar vervoer bekijken of samen naar een andere oplossing zoeken.

2. Dagbesteding en sociaal netwerk

Een sociaal netwerk en een zinvolle daginvulling zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Het gevoel actief te zijn en het plezier van die activiteiten geven onder andere een boost aan je eigenwaarde. Bij sommige mensen kan dit echter wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die minder mobiel is of iemand die kampt met een psychische aandoening.

Om eenzaamheid en sociaal isolement te voorkomen, is het belangrijk om dat sociaal welzijn te stimuleren. Heb je het gevoel dat een naaste nood heeft aan sociale contacten of ondersteuning bij dagelijkse activiteiten? Kijk dan eens naar de interesses van die persoon en ga op zoek naar leuke, zinvolle activiteiten om (samen) te doen.

3. Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging heeft een grote invloed op hoe we ons voelen en hoe we in het leven staan. Het gaan dan onder andere om lichaamsverzorging, maar ook om bepaalde vaardigheden zoals jezelf aankleden, de was doen of koken. Je blijft niet alleen gezonder wanneer je jezelf goed kan verzorgen, het vergroot bovendien jouw gevoel van zelfvertrouwen.

Sommige mensen hebben wat meer moeite met die persoonlijke verzorging, zoals iemand met een handicap, met een chronische ziekte of iemand op ouderdom.

Wanneer je het gevoel krijgt dat een naaste minder aandacht heeft voor die persoonlijke verzorging, kan je bijvoorbeeld hulp bieden bij het wassen, aankleden of koken. Je kan je ook laten ondersteunen door een ergotherapeut.

4. Huishouden

Hetzelfde geldt op vlak van huishoudelijke taken. De mogelijkheid om je thuis te onderhouden en huishoudelijk werk te doen, zorgt voor een gevoel van zelfstandigheid en rust. Voor iemand in een rolstoel bijvoorbeeld wordt dat natuurlijk een beetje lastiger.

Merk je dat iemand in je omgeving moeite heeft met bepaalde huishoudelijke taken? Dan kan je aanbieden om enkele dingen over te nemen. Denk bijvoorbeeld aan gerechtjes klaarmaken, de lakens verversen, de vaat wassen of de hond uitlaten.

Ben ik een mantelzorger?

Wanneer je regelmatig voor iemand in je omgeving zorgt, wordt dat ook mantelzorg genoemd. Ben je niet zeker of je mantelzorger bent? Bekijk hier de voorwaarden

5. Administratie

Je administratie op orde houden, zorgt voor meer rust in je leven. Zo kan je meer genieten van de leukere dingen in het leven. Voor sommigen kan het echter best lastig zijn om de administratie op orde te brengen en vooral ook te houden. Wanneer de post en rekeningen zich opstapelen, kan dat allemaal een beetje overweldigend zijn.

Wanneer iemand in je omgeving moeite heeft met dit op te volgen, kan je dit opvangen door wat administratieve hulp te bieden. Je kan bijvoorbeeld helpen bij het sorteren van de post, bij het contacteren van administratief of financieel medewerkers of door te kijken naar de mogelijkheden van online bankieren.

6. Medische opvolging

Een goede medische opvolging is noodzakelijk voor veel hulpbehoevenden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken bij de dokter of kinesist of het innemen van bepaalde medicatie. Wanneer iemand last heeft van verwarring of vergeetachtigheid, kan het moeilijker worden om dit goed op te volgen.

Je kan dan kijken naar mogelijke oplossingen zoals een medicatieschema. Dit geeft aan welke medicatie in de juiste dosis en op het juiste tijdstip nodig is. Ook helpt het om goede afspraken te maken met bijvoorbeeld de huisarts, apotheker of andere zorgverleners. Wanneer je je zorgen maakt over de zelfstandigheid van een naaste, kan een personenalarm ook hulp bieden.

7. Psychisch & cognitief functioneren

Soms merk je dat iemand zich anders begint te gedragen. Misschien merk je een verandering in gevoelens of manier van denken, of speelt verwarring of vergeetachtigheid een rol. Dit kan tijdelijk zijn bijvoorbeeld bij een psychisch probleem zoals een depressie. Anderzijds kan dit ook blijvend zijn zoals bij iemand met dementie.

Wees aandachtig voor zo'n veranderingen en probeer die gevoelens aan te kaarten. Vaak helpt het om contact te maken, de veiligheid te bevorderen (indien nodig), aanwezig te zijn en zoveel mogelijk naasten te betrekken en professionele hulp te zoeken.

 

Wanneer je regelmatig voor iemand in je omgeving zorgt, wordt dat ook mantelzorg genoemd. Toch is het voor velen niet altijd even duidelijk wat mantelzorg precies betekent. Weet jij of je mantelzorger bent? Je ontdekt het in dit artikel.

Merk je dat iemand in je omgeving moeite heeft met bepaalde dagelijkse taken of handelingen? Dan kan je zelf hulp aanbieden of samenwerken met familieleden, naasten en/of buren. Op die manier krijgt je dierbare de nodige ondersteuning binnen het comfort van zijn/haar eigen thuis. Je naaste zal je hier alvast enorm dankbaar voor zijn want geluk is aandacht voor elkaar!

Ik wil assistent worden