Veelgestelde vragen

Indien je niet alle informatie op onze website kan terugvinden, kan je altijd even een kijkje nemen in onze veelgestelde vragen. Vind je het antwoord niet op je vraag, neem dan gerust contact met ons op  via het  chatvenster onderaan of stuur een e-mail naar hello@helpper.be. Wij laten jou zo snel mogelijk iets weten!

Hoe wordt de 10,7% belasting berekend?

Laten we dit illustreren met een voorbeeld. Stel: je helppie kiest voor een uurvergoeding van € 8 en heeft een basisabonnement. Wat betekent dat voor jou als helpper?

 • De helppie betaalt een uurvergoeding van € 8/u en € 2/u werkingskost. Deze omvat: dubbele verzekering, veilige online betaling, administratie en conflictbemiddeling (indien nodig). Het totaal komt dan op € 10/u.
 • De 10,7% belasting wordt berekend op het totaalbedrag van € 10/u (= € 1,07/u). Dat bedrag wordt in mindering gebracht van de uurvergoeding van € 8. De helpper ontvangt dus € 6,93/u.
 • Wat zijn hier de voordelen voor een helpper?
  • De 10,7% belasting wordt automatisch ingehouden.
  • Geen gedoe met administratie:
   • Als helpper ontvang je jaarlijks een fiscale fiche die ook bezorgd wordt aan de belastingdienst.
   • De prestaties van de helpper die gevalideerd zijn door de helppie worden maandelijks automatisch uitbetaald.
  • De helpper is extra beschermd dankzij de dubbele verzekering die in de werkingskost zit.
  • De helpper kan onbezorgd bij de helppie aan de slag, aangezien je legaal helemaal in orde bent.

Waarom biedt Helpper nu ook abonnementen en variabele prijzen aan?

We hebben onze prijzen aangepast om twee redenen. Enerzijds omwille van de aanpassingen aan de wetgeving Deeleconomie. Anderzijds op basis van feedback van onze gebruikers. Door 2 nieuwe abonnementsformules aan te bieden, maken we het voor veel gebruikers interessanter om met Helpper te werken.

Wat is het nieuwe grensbedrag voor helppers?

Dankzij de wetgeving Deeleconomie van 2021 kan je als helpper tot € 6.390 per jaar bijverdienen aan een gunstig belastingtarief van 10,7%.

Hoeveel belastingen moet ik als helpper betalen?

Vanaf 1 januari 2021 geniet je van een gunstig belastingtarief van 10,7% (op het bedrag dat je helppie betaalt). Dat tarief houden we automatisch in. Zo hoef jij je hier alvast geen zorgen over te maken. Wanneer de helppie je gepresteerde uren valideert, ontvang je maandelijks je nettobedrag. Je ontvangt als helpper ook jaarlijks een fiscale fiche zodat je steeds in orde bent met je administratie. Minder gedoe voor jou, meer tijd voor elkaar!

Op welk bedrag wordt de belasting berekend?

Het belastingtarief van 10,7% wordt berekend op het bedrag dat de helppie betaalt. Geen zorgen, we houden dat tarief automatisch in zodat wat je op je rekening ontvangt volledig van jou is.

Val ik nu in een hogere belastingschijf?

Zolang je de regels van de wetgeving Deeleconomie volgt (oa onder het jaarlijks grensbedrag blijven), worden je inkomsten beschouwd als “Diverse inkomsten’, en dus niet toegevoegd aan je professionele inkomsten.

Wat is het verschil tussen de abonnementen?

Dankzij de waardevolle input van de helppie-community heeft Helpper 3 formules gelanceerd, gebaseerd op de belangrijkste noden van de helppies:

 • Basis - de GRATIS formule - is eentje waar je volledig zelf mee aan de slag kan gaan. Als het ware een Do-It-Yourself-pakket. Zelfs als je geen ‘handige harry’ bent, is dit misschien wel iets voor jou 😉.
 • Standaard - de formule waar je meer wordt begeleid en ondersteund. Dit dankzij toegang tot een exclusieve helppie-lijn, voorstellen van passende helppers in je mailbox, inzage van geverifieerde helppers en een extra korting op je werkingskost.
 • Premium - de formule waar je niets moet doen. Helpper regelt en beheert alles voor jou inclusief het vinden van jouw helpper en het regelen van alle administratie.

Moet elke hulpvraag dezelfde prijs hebben?

Neen, dat hoeft niet. Jij bepaalt als helppie welke prijs je wil betalen voor elke hulpvraag.  Misschien heb je regelmatig iemand nodig om je tuin onder handen te nemen. Daar kan je gerust meer voor betalen dan voor je wekelijkse babbel met je helpper ;-).

Moet ik als helpper een abonnement aangaan?

Gelukkig voor jou is het de helppie die jou betaalt en er zo ook voor zorgt dat alle administratie geregeld wordt. Dus jij als helpper dient geen abonnement aan te gaan. Zorg jij er maar voor dat je je helppie een glimlach op zijn/haar gezicht tovert ;-).

Waarom is het belastingtarief 10,7%?

Dit percentage werd door de overheid bepaald. Meer informatie hierover kan je nalezen op de website van de overheid.

Ik ontvang een uitkering. Als ik enkel gratis taken uitvoer, moet ik dan ook toestemming vragen aan de instantie die mij uitbetaalt?

Om zeker te zijn dat het geen invloed heeft op je uitkering, raden we je aan om dit even na te gaan met de bevoegde instantie. Hier vind je alvast meer informatie.

Hoe kan ik onvergoede hulp bieden?

Via je profielpagina vind je makkelijk mensen in jouw buurt die op zoek zijn naar een kosteloze hulp. Klik in het menu op ‘Helppie zoeken’. Bij de zoekcriteria kan je dan ‘Onvergoede hulpvragen’ selecteren. Handig toch?

Als ik werk aan 0 euro, ben ik dan een vrijwilliger?

Onvergoede helppers vallen niet onder het statuut van ‘vrijwilliger’. Helpper is en blijft namelijk een deeleconomieplatform. Ben je uitkeringsgerechtigde? Dan kan je jammer genoeg niet altijd hulp aanbieden. Hier vind je meer informatie over hoe je dit bespreekt met je uitbetalingsinstelling.

Wie zit er achter Helpper?

Wij zijn een klein, onafhankelijk team, met grote partners. We hebben de steun van Partena ziekenfonds, Onafhankelijke Ziekenfonds (OZ), Partenamut en Start it @ KBC. Zo combineren we de persoonlijke dienstverlening van een KMO, met de ervaring van de grote spelers.

Wat is het verdienmodel van Helpper?

In het verschil tussen de kostprijs en het bedrag uitbetaald aan de helpper zit, naast BTW, de verzekeringen, financiële transactiekosten en onze ondersteuning ook een kleine marge voor ons als onderneming. Dit om de kosten van het platform te dragen, en omdat wij ook graag een boterham eten.

Ik woon buiten de regio's die jullie vandaag bedienen, maar ik weet al wie ik wil helpen. Kan ik jullie platform gebruiken?

Ja, dat kan zonder probleem. Als je ergens in België woont en je weet reeds wie je wilt helpen, dan kan je gebruik maken van onze verzekeringen, tijdregistratie, automatische betalingen, administratie etc. Het is aan de helppie (de persoon die jij gaat helpen) om jou na zijn/haar registratie rechtstreeks uit te nodigen voor een samenwerking.

Is Helpper beschikbaar in heel België?

Helpper is momenteel actief in de volgende Belgische provincies: Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Heb je een eigen helpper of een helppie? Weet dan dat jullie kunnen samenwerken en van onze diensten gebruik maken ook al wonen jullie (of een van jullie), niet in een van de volgende actieve postcodes.

Nog niet in jouw gemeente? Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden wanneer we beschikbaar zijn in jouw gemeente.

Is er een minimumleeftijd om helpper te worden?

Ja, je moet minstens 18 jaar oud zijn. We weten dat sommige jonge mensen zeer goede helppers zouden zijn, maar omwille van fiscale en verzekeringsredenen moeten we deze limiet respecteren.

Wie zijn de helppies?

De helppie is de persoon die door een helpper wordt ondersteund. We onderscheiden 4 categorieën: personen op ouderdom, personen met een handicap, chronische zieken of drukbezette mama's & papa's.

Welke taken mag ik wel en niet uitvoeren?

In principe mag je alle dagdagelijkse taken uitvoeren, zolang het maar wettelijk is natuurlijk. Uitgesloten zijn alle taken waar je een specifieke opleiding of statuut voor moet hebben. Medische taken, bijvoorbeeld, moet je aan bevoegde professionals overlaten. Een lijst met de meest voorkomende taken vind je hier.

Kan ik verschillende personen helpen?

Natuurlijk kan dat! Je kan zoveel matchvoorstellen aanvaarden of uitsturen als je wil.

Kan ik mijn rol als helpper op elk moment stopzetten?

Ja. Je bent altijd vrij om de samenwerking stop te zetten als het niet meer past. Breng zo spoedig mogelijk je helppie op de hoogte en geef ons een seintje via hello@helpper.be. De helppie kan dan snel op zoek gaan naar een nieuwe helpper om jouw rol over te nemen.

Wat doe ik als de persoon die ik help voorstelt om in het zwart te werken?

Buiten het systeem werken brengt verschillende gevaren met zich mee. Ten eerste ben je niet meer verzekerd. Als jou of iemand anders iets overkomt, zal je zelf alle kosten moeten dragen. Ten tweede, riskeren jij en de persoon die je helpt, zware strafrechtelijke en administratieve boetes voor 'sociale fraude'.

Ik krijg een uitkering. Mag ik bijverdienen via Helpper?

Voor uitkeringsgerechtigden bestaat er vandaag nog steeds geen duidelijk antwoord. Bespreek het met je contactpersoon van het agentschap dat je uitkering uitbetaalt. Omdat het gaat om een occasionele activiteit, en omdat je mensen helpt, zal je waarschijnlijk een positief antwoord krijgen.

Hier vind je de documenten met de informatie die je kan meegeven aan de contactpersoon van het agentschap dat je uitkering uitbetaalt.

Moet ik zelfstandige zijn of een onderneming oprichten om helpper te worden?

Nee. Zolang het gaat om een occasionele activiteit zonder beroepskarakter, ziet de fiscus dit inkomen als ‘diverse inkomsten’.

Mag ik als student bijverdienen via Helpper?

Dan kan zeker! Dit moet je weten: om als student fiscaal ten laste te blijven (bv. van je ouders) moet je in het oog houden dat je bepaalde grenzen niet overschrijdt tijdens het belastbaar tijdperk. Doe je dit wel dan heeft dit consequenties voor de sociale bijdragen, de kinderbijslag, je eigen belastingen en de belastingen van je ouders. Kijk hier voor de exacte bedragen (2021).

Kan ik een vergoeding als helpper combineren met een vrijwilligersvergoeding?

Volgens FOD RSZ kan je jouw activiteiten in de deeleconomie combineren met een vrijwilligersstatuut. Vrijwilligerswerk doe je voor een organisatie en is vrij en zonder verplichting. Er is geen overeenkomst, geen aangifte en het is vaak onbetaald of je krijgt er een onkostenvergoeding voor. Je activiteiten als helpper vallen binnen de deeleconomiewetgeving. Het zijn diensten die je levert voor een andere burger buiten elke beroepsactiviteit om en dit via een erkend deeleconomieplatform zoals Helpper.

Word ik betaald via Helpper?

Ja! Jij voert je gepresteerde uren in en enkele weken later wordt jij uitbetaald op de opgegeven bankrekening. Vergeet je gepresteerde uren niet in te vullen, anders ben je niet verzekerd en riskeer je zware boetes voor zwartwerk. De volledige uitleg over betalingen vind je hier.

Wat gebeurt er als mijn helppie de automatische betaling niet tijdig laat uitvoeren?

Het kan uitzonderlijk gebeuren dat de automatische bancaire betaling van je prestaties door jouw helppie om uiteenlopende redenen wat vertraging oploopt. Hierdoor zal de uitbetaling van jouw helpperprestaties waarschijnlijk ook wat langer op zich laten wachten dan gebruikelijk.

Om deze vertraging tot een minimum te beperken, zullen we jouw helppie contacteren om te achterhalen wat de oorzaak van deze vertraging is. In de meeste gevallen gaat het om een klein probleempje dat onmiddellijk kan worden opgelost. Daarna doen we het nodige zodat jouw vergoeding zo snel mogelijk op je bankrekening staat.

Ben ik werknemer van Helpper of van de persoon die ik help?

Nee. Helpper legt enkel verbanden tussen particulieren en ondersteunt de samenwerking. Wij steunen daarvoor op de Deeleconomie wetgeving die particulieren de kans geeft om aan een gunstige belastingtarief van 10,7% diensten uit te voeren voor andere particulieren. Meer informatie vind je hier.

Word ik met dienstencheques betaald?

Nee, we zijn een niet gesubsidieerd initiatief. Bovendien werken helppers niet volgens de beperkingen van het dienstenchequesysteem. Zo mag je als helpper een breder waaier aan taken opnemen, en mag je zelfs voor 30 minuten iemand gaan helppen, wanneer je dat wil. Dit betekent dat dienstencheques niet van toepassing zijn.

Hoe worden transportkosten vergoed?

Voor korte trajecten (tot 5km) gaan we er van uit dat de kosten worden gedekt door je vergoeding als helpper. Als het om langere trajecten gaat, kan er onderling worden afgesproken om tussen te komen in de onkosten. Goede afspraken maken goede vrienden 😉. Ter informatie: voor beroepsverplaatsingen geldt een kilometervergoeding van € 0,3542 per kilometer.

Ik moet kosten maken. Kan ik deze via Helpper terugvorderen?

Nee. Als het gaat om kosten voor de persoon (bv. inkopen) dien je dit onderling te regelen. Kosten voor de uitvoering van de taken (transport naar de helppie, kledij, etc.) worden niet vergoed. Voor vervoer van de helppie met je eigen wagen, mag je wel afspraken maken.

Ben ik verzekerd als er iets misloopt?

Natuurlijk! Onze dienstverlening voorziet automatisch een stevige dekking, zolang je je gepresteerde uren aangeeft via helpper.be. Hier vind je meer informatie over onze verzekeringen.

Ik krijg geen vragen of voorstellen van helppies. Wat doe ik verkeerd?

Het kan uitzonderlijk gebeuren dat op een bepaald moment in een regio weinig mensen zich aanbieden met een hulpvraag, en het dus langer duurt om een ‘match’ te vinden. We weten waar die ‘gaten’ zijn, en we proberen continu om ze weg te werken.

Misschien heb je wel voldoende helppies in je buurt maar beantwoordt je profiel niet voldoende aan de hulpvragen die er zijn. Weet dat hoe ruimer de groep hulpbehoevenden die je wil ondersteunen, en het takenpakket en aantal uren die je aanbiedt, hoe hoger de kans is dat je snel iemand kan helpen. Bovendien heb je zelf de mogelijkheid om te zoeken naar een helppie in je buurt en matchvoorstellen uit te sturen.

Moet ik klant zijn van Partena ziekenfonds, Partenamut of Onafhankelijke ziekenfonds (OZ) om helpper te worden?

Nee, natuurlijk niet! Iedereen mag helpper worden, onafhankelijk van waar je klant bent.

Wat doet Helpper voor GDPR en privacy?

Helpper doet er alles aan om te beantwoorden aan de nieuwe Europese GDPR regels om zo je privacy te beschermen. Extra informatie over wat we doen voor GDPR kan je hier terugvinden.

Stel hier je vraag
We maken gebruik van cookies en data tracking om je surfervaring aangenamer te maken. Door verder te surfen op de website, geef je aan dat je akkoord gaat met onze cookie & privacy policy. Meer weten