Veelgestelde vragen

Indien je niet alle informatie op onze website kan terugvinden, kan je altijd even een kijkje nemen in onze veelgestelde vragen. Vind je het antwoord niet op je vraag, neem dan gerust contact met ons op  via het  chatvenster onderaan of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij laten jou zo snel mogelijk iets weten!

Ik wil mij graag inzetten als vrijwilliger. Welke stappen dien ik hiervoor te ondernemen?

Om je als vrijwilliger in te zetten, dien je je simpelweg te registreren op onze website en een profiel als vrijwilliger (= ‘helpper’)  aan te maken.

Ik woon buiten de regio's die jullie vandaag bedienen, maar ik zou mij graag willen inzetten als vrijwilliger? Is dat mogelijk?

Ja! In deze crisistijden stellen wij ons platform OPEN voor IEDEREEN. Je kan je dus ongeacht je woonplaats als vrijwilliger inzetten.

Is er een minimumleeftijd om vrijwilliger te worden?

Ja! Je moet minstens 18 jaar oud zijn. We weten dat sommige jonge mensen zeer goede vrijwilligers zouden zijn, maar voor verzekeringsredenen, moeten we deze limiet respecteren.

Is er een maximumleeftijd om vrijwilliger te worden?

Volgens de officiële richtlijnen wordt aangeraden je enkel als vrijwilliger in te zetten als je jonger bent dan 50 en in goede gezondheid verkeert.

Wie zijn de hulpbehoevenden op het Helpper platform?

Iedereen kan zich als hulpbehoevende op het Helpper platform aanmelden. We onderscheiden 5 categorieën: ouderen, personen met een handicap, chronische zieken, drukbezette mama's & papa's of “andere”. 

Ik ben al geregistreerd als helpper. Kan ik daarnaast ook vrijwilliger zijn?

Ja!  Het is perfect mogelijk om zowel als helpper en vrijwilliger aan de slag te gaan. Je zal op je profielpagina de mogelijkheid hebben aan te duiden dat je ook als vrijwilliger wenst in te zetten.

Met welke voorzorgsmaatregelen dien ik gedurende deze periode rekening te houden?

De gezondheid en welzijn van onze gebruikers is een absolute topprioriteit. Leef steeds de voorschriften na die rond het coronavirus door de overheid zijn vastgelegd.  Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar! 

Wanneer is het NIET toegestaan om als vrijwilliger rechtstreeks met een hulpbehoevende in contact te komen?

Als je je ziek voelt of één van de symptomen vertoont (hoesten, niezen, keelpijn of koorts) kan je uiteraard niet als vrijwilliger aan de slag. Dat geldt ook als je recent contact gehad hebt met iemand die een vermoeden heeft besmet te zijn met het coronavirus.

Ben ik als vrijwilliger verzekerd als er iets misloopt?

Natuurlijk! Onze dienstverlening voorziet automatisch een stevige dekking, zolang je je gepresteerde uren aangeeft op je profiel. Hier vind je meer informatie over onze verzekeringen.

BELANGRIJK: Onze verzekering voorziet geen dekking in geval van besmetting met het coronavirus.

Welke taken kan ik als vrijwilliger uitvoeren?

Volgende taken mag je als vrijwilliger uitvoeren, op voorwaarde dat je dit alleen doet:

– Boodschappen doen
– Huisdier uitlaten
– Telefonisch hulp bieden voor een gezellige babbel of om leerlingen te begeleiden
– Zorg verlenen mits het strikt opvolgen van de hygiënevoorschriften
– Zorgpersoneel ondersteunen door bijvoorbeeld mondmaskers te maken

Alles wat buiten deze taken valt worden niet als noodzakelijk gezien en zijn bijgevolg niet toegelaten om uit te voeren als vrijwilliger.

 

Ik moet kosten maken. Kan ik deze via Helpper terugvorderen?

Nee. Als het gaat om kosten voor de hulpbehoevende (bv. inkopen) dien je dit onderling te regelen. Kosten voor de uitvoering van de taken (transport naar de hulpbehoevende, kledij, etc.) worden niet vergoed.

Kan ik verschillende hulpbehoevenden helpen?

Natuurlijk kan dat! Je kan zoveel mogelijk hulpbehoevenden helpen als je wil.

Ik heb een hulpbehoevende geholpen. Dien ik deze uren ergens te vermelden?

Ja! Als vrijwilliger ontvang je uiteraard geen vergoeding voor je prestaties, maar om verzekerd te zijn dien je je gepresteerde uren steeds toe te voegen aan je profiel.

Kan ik als vrijwilliger van een vergoeding genieten?

Nee. Als je je als vrijwilliger inzet, ontvang je geen vergoeding.

Ik ontvang een uitkering. Kan ik dan als vrijwilliger aan de slag?

Als je een uitkering krijgt, raden we je aan eerst contact op te nemen met je contactpersoon van het agentschap dat je uitkering uitbetaalt. Je contactpersoon kan je aangeven of je al dan niet als vrijwilliger aan de slag kan in combinatie met je uitkering. 

Hoe kan ik een vrijwilliger inschakelen?

Om op zoek te gaan naar een vrijwilliger (='een helpper') , dien je je simpelweg op onze website te registreren als hulpbehoevende (='een helppie').

Ik woon buiten de regio's die jullie vandaag bedienen, kan ik dan een beroep doen op een vrijwilliger?

Ja! In deze crisistijden zetten wij ons platform OPEN voor IEDEREEN zodat iedereen toegang heeft. Je kan je dus ongeacht je woonplaats als hulpbehoevende inschrijven.

Hoeveel dien ik als hulpbehoevende te betalen om gebruik te maken van het Helpper platform?

Niets. Er zullen GEEN kosten aangerekend worden. Je kan dus volledig gratis gebruik maken van ons platform alsook onze dienstverlening.

Ben ik als hulpbehoevende verzekerd als er iets misloopt?

Natuurlijk! Onze dienstverlening voorziet automatisch een stevige dekking, zolang de vrijwilliger(s) de gepresteerde uren ingeven op hun profiel. Hier vind je meer informatie over onze verzekeringen.

BELANGRIJK: Deze verzekering voorziet geen dekking in geval van besmetting met het coronavirus.

Kan ik door verschillende vrijwilligers geholpen worden?

Ja. Natuurlijk kan dat! Je kan zoveel vrijwilligers inschakelen als je wil.

Mijn vrijwilliger heeft voor mij kosten gemaakt. Kan ik die via Helpper terugbetalen?

Nee. Als het gaat om kosten die voor jou rekening gemaakt worden (bv. inkopen) dien je dit onderling te regelen. Kosten voor de uitvoering van de taken zelf (transport, kledij, etc.) dienen ook onderling georganiseerd te worden.

Wanneer is het NIET toegestaan om rechtstreeks met een vrijwilliger in contact te komen?

Als je je ziek voelt of één van de symptomen vertoont (hoesten, niezen, keelpijn of koorts) kan je uiteraard niet als vrijwilliger aan de slag. Dat geldt ook als je recent contact gehad hebt met iemand die een vermoeden heeft besmet te zijn met het coronavirus

Winnaar award Zorgondernemer award van het jaar
Stel hier je vraag
We maken gebruik van cookies en data tracking om je surfervaring aangenamer te maken. Door verder te surfen op de website, geef je aan dat je akkoord gaat met onze cookie & privacy policy. Meer weten