Wat is het verschil tussen vrijwilligerswerk en onvergoede burenhulp?

Wat is het verschil tussen vrijwilligerswerk en onvergoede burenhulp?

2 min.
SHARE

Bij Helpper kan je als helpper vanaf 2021 hulp bieden waar je niet voor vergoed wordt. Dat wil zeggen dat je gratis – onvergoed – mensen uit de buurt (= helppies) kan ondersteunen met hun dagdagelijkse taken. Maar wat betekent onvergoede hulp eigenlijk? En wat is het verschil met vrijwilligerswerk? Dat lees je allemaal hier.

Wat is vrijwilligerswerk?

We kennen allemaal de term vrijwilligerswerk, maar het is niet altijd even duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Concreet kunnen we spreken van vrijwilligerswerk als:

 • je je inzet voor een organisatie die geen winst nastreeft.
 • je dit onbezoldigd doet: je wordt dus niet betaald. Een onkostenvergoeding kan wel, maar volgens strikte regels.
 • je dit vrijwillig doet: je kan niet verplicht worden om vrijwilligerswerk te doen. Geen zorgen, bij burenhulp word je ook niet verplicht hoor! 👍

oma en kleindochter eten koekjes terwijl ze praten

 

Wat is het verschil met onvergoede hulp?

In België mag je bijverdienen door klusjes te doen. Dit heet bijklussen en gebeurt in het kader van de deeleconomie via erkende platformen.

Helpper is zo’n erkend deeleconomieplatform. Dat betekent dat particulieren via ons platform mogen bijklussen door onderling diensten aan te vragen en uit te voeren tegen betaling.

Simpel gezegd: bij Helpper verbinden we mensen die hulp bieden (= helppers) met mensen die hulp vragen (= helppies) voor dagdagelijkse taken.

Vanaf 2021 kan je er bij Helpper ook voor kiezen om onvergoede hulp te bieden. Dat wil zeggen dat je als helpper niet betaald wordt voor je diensten. Dat betekent echter niet dat je vrijwilliger bent. Hieronder lijsten we de belangrijkste verschillen op.

 • Je biedt hulp aan via een NV

  Zoals eerder vermeld kan vrijwilligerswerk enkel bij een organisatie die geen winst nastreeft. Helpper is een naamloze vennootschap en dus geen vrijwilligersorganisatie. Daarom mogen we geen vrijwilligers inschakelen.

 • Je hebt de keuze om vergoed te worden

  Als vrijwilliger word je niet vergoed voor je prestaties. Een onkostenvergoeding kan eventueel wel. Als bijklusser heb je wel steeds de optie om vergoed te worden, afhankelijk van wie je helppie is en wat die wil betalen voor zijn/haar hulpvragen.
 • Je bent automatisch verzekerd

  Bij Helpper ben je automatisch dubbel verzekerd tijdens jouw diensten. Dat is niet altijd het geval bij vrijwilligersorganisaties. Het is wel belangrijk dat je altijd je prestaties ingeeft op het Helpper-platform zodat je zeker bent van die verzekering. Jouw helppie is dan degene die een werkingskost betaalt zodat dit volledig in orde is. Als je meer wil weten over die dubbele verzekering, kan je alvast een kijkje nemen op deze pagina.

man heeft een paar briefjes geld in zijn handen opgevouwen

Wat als ik een uitkering krijg?

Ben je uitkeringsgerechtigde? Dan bekijk je best met je uitbetalingsinstelling of je hulp mag aanbieden. Zo ben je meteen zeker dat dit geen invloed heeft op je uitkering. Hier vind je alvast een document met meer informatie die je kan meegeven aan de contactpersoon van je uitbetalingsinstelling. Omdat het gaat om een occasionele activiteit, en omdat je mensen helpt, krijg je hopelijk een positief antwoord 🤞 Wij verwelkomen je alleszins met veel plezier! 

 

Zoek jij naar nog manieren om hulpbehoevenden een handje te helpen? Helpper biedt een heleboel taken aan.
Bekijk de taken >

Heb jij nu vollenbak goesting om je hulp aan te bieden aan mensen uit je buurt? Schrijf je dan als de wiedeweerga in en wie weet tover jij binnenkort een glimlach op het gezicht van je eigen helppie!