Waarom boodschappen doen in tijden van corona veilig kan?

Waarom boodschappen doen in tijden van corona veilig kan?

3 min.
SHARE

Wat eten we vanavond? Kies jij maar! Nog vlug even je jas nemen en spurten naar de winkel om nog wat lekkers te halen.”Oh ja, en vergeet je mondmasker niet!” Je hebt het vast wel gemerkt, maar boodschappen doen lijkt niet meer zo vanzelfsprekend. Maar hoe winkel je nu best voor jou en je buur in deze bizarre tijden? Hieronder enkel tips die het boodschappen doen, veilig en efficiënt doen verlopen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

“Ooh nog Chokotoffs! Mmm, dit mag ik niet vergeten!”. Nu je maar 30 min de tijd hebt in de winkel, stel je best een boodschappenlijstje op. Zo hou je gemakkelijk bij wat jij en je buur nodig hebben van de winkel en loop je van product naar product in sneltempo. Vraag dus zeker aan je helppie (= hulpbehoevende) wat ze nodig hebben van de winkel.

Een lijstje is eenvoudig op te stellen met pen en papier, maar er bestaan ook handige appjes op je smartphone zoals Bring! Niet enkel bespaar je veel tijd met een duidelijk boodschappenlijst, maar het is ook nog eens goed voor je budget. Wanneer je zonder lijstje door de winkelgangen wandelt, zal je ongetwijfeld met een vollere winkelkar aan de kassa staan.

Vrouw proeft van haar gerecht tijdens het koken

 

2. Respecteer de nieuwe norm in de winkel

Ga je graag naar de winkel in je eigen buurt? Wie niet! Maar boodschappen doen, doe je voortaan alleen. Gaat je helppie toch graag mee, maar heeft hij hiervoor ondersteuning nodig, dan kan dit ook nog altijd. We weten dat de nieuwe normen niet zo prettig zijn, maar blijf je wel steeds aan de geldende maatregelen houden. Want hierdoor blijft het aangenaam winkelen.
  • Zet je mondmasker op
  • Ontsmet je handen van zodra je de winkel binnenloopt en verlaat
  • Houdt minimaal 1,5 meter afstand van het personeel en andere klanten
Je kan natuurlijk nog altijd een babbeltje slaan met het personeel of klanten, maar respecteer steeds de social distancing.

3. Doe mij maar online shoppen!

Misschien is fysiek naar de winkel gaan toch een stapje te ver voor jou. Online shoppen daarentegen voor velen weer niet. Iedereen lijkt het comfort van online winkelen te hebben ontdekt! Laten we eerlijk zijn, het is ook echt eenvoudig. Het principe is net hetzelfde: heb jij melk, water of eieren nodig? Je vindt alle producten terug op de website van je favoriete supermarkt. je vult je online winkelmandje, bevestigt jouw bestelling en je maakt de keuze om het te laten leveren waar & wanneer jullie het beste past of je kan de online boodschappen zelf gaan afhalen.

Bovendien kan je zowel jouw bestelling als die van je buur opslaan voor de volgende keren. Mocht je volgende keer toch trek hebben in iets anders, dan wijzig je dit uiteraard.

4. Cash of met de kaart betalen?

Ongetwijfeld is je antwoord ‘met de kaart’. Een verstandige keuze als je weet dat briefjes en muntstukken massaal in de omloop zijn. Vele supermarkten besloten daarom om geen cash meer te aanvaarden. Voortaan moet je dus contactloos betalen. Inderdaad, zoals het woord ‘contactloos’ het zegt, je hoeft dus je pincode niet meer in te geven op de vuile toetsen.

Kijk eerst of je met je bankkaart contactloos kan betalen. Hoe kan je dit doen? Als er op je kaart het contactloos symbool staat (dit ziet er uit als een WIFI-logo), dan maak jij hier handig gebruik van. Hou vervolgens jouw bankkaart in de buurt van de betaalterminal en in enkele seconden is je betaling voltooid. Dit kan tot 50 euro. Is het bedrag hoger dan 50 euro, dan dien je jouw pincode toch in te geven.

Doe je liever alles met de smartphone? Download dan de Bancontact-app of de app dat je bank aanbiedt. Hiermee betaal je eenvoudig je boodschappen in de winkel, maar ook online. Na het ingeven van je pincode op de betaalterminal of op je smartphone, ontsmet dan altijd opnieuw je handen.

 

Man betaalt contactloos met bancontact

 

5. Bij de buur afleveren

Wat fijn dat je de mee de boodschappen hebt gedaan voor je helppie. Nu dien je het enkel nog je bij je buur te gaan afleveren. Na het aanbellen aan de voordeur zet je de boodschappen neer en stap je anderhalve meter achteruit. Voor alle veiligheid zet je ook hier weer je mondmasker op. Dat geldt natuurlijk ook voor je buurman. Vermeld zeker ook aan je helppie dat ze hun handen wassen na het aannemen van je boodschappen.

 

Bij Helpper zijn we dankbaar dat je je inzet tijdens deze periode. Wanneer je deze maatregelen toepast, kan je met een gerust hart naar de winkel. Oh voor ik het vergeet, geniet je ook van een staycation, en heb je ook zin om wat te helpen in de tuin? Wees gerust, je hoeft geen groene vingers te hebben. Neem een kijkje bij onze 5 tips om te helpen in de tuin van je buur.

Zoek jij naar nog manieren om hulpbehoevenden een handje te helpen? Helpper biedt een heleboel taken aan.
Bekijk de taken >